Login

Caps Lock On

Gewicht verliezen met shakes en maaltijdvervangers

Afvallen met shakes of maaltijdvervangers lijkt een ideale manier om gewicht te verliezen zonder dat er veel moeite voor hoeft te worden gedaan. Wie shakes en maaltijdvervangers wil gaan gebruiken doet er goed aan om wel te letten op voldoende inname van mineralen en vitaminen.

Afvallen met shakes

Bij het afvallen met shakes wordt in plaats van het ontbijt, lunch of het diner een maaltijdvervanger genomen in de vorm van een shake. In plaats van een shake kan ook voor een soep of reep worden gekozen. Per programma verschilt het hoeveel maaltijden er op een dag vervangen moeten worden, wat kan variëren van één maaltijd tot drie maaltijden. Er kunnen tijdens het afvallen met shakes ook bijpassende tussendoortjes worden genomen. Aangezien shakes over minder energie beschikken dan een maaltijd is het logisch dat er sprake zal zijn van gewichtsverlies. Uiteraard hangt het totale gewichtsverlies wel af van de rest van het voedingspatroon.

Meer eiwitten

Er zijn diëten waarin geadviseerd wordt om meer eiwitten in te nemen en dat komt onder meer doordat eiwitten langer een verzadigd gevoel geven door het verteerproces in het lichaam. Shakes en maaltijdvervangers bevatten om die reden vaak ook veel eiwitten. Er wordt vaak beweerd dat een eiwitrijke shake eraan bijdraagt om spieren op te bouwen en dat er geen spierverlies optreedt tijdens het afvallen. Spieren zullen echter alleen in massa toenemen als deze gericht getraind worden.

Voordelen en nadelen van maaltijdvervangers

De kans op gewichtsverlies is groot bij het gebruiken van maaltijdvervangers en de smaak van de shakes wordt over het algemeen als prima ervaren. De shakes zijn simpel te bereiden en kunnen in vloeistof worden opgelost. Dat zijn een aantal voordelen van het afvallen met shakes, maar er kleven ook een aantal nadelen aan. Wie overgaat naar een normaal eetpatroon als er gestopt wordt met maaltijdvervangers kan weer aankomen. Het is dus belangrijk om ook de eetgewoonten te veranderen. Als je een gezin of partner hebt, dan kan het lastig zijn om het afvallen met shakes vol te houden. De maaltijdvervangers zijn geen producten die over volwaardige voedingstoffen beschikken en bovendien kosten de shakes geld.

Vitaminen en mineralen

Er zijn shakes waar vitaminen en mineralen extra aan zijn toegevoegd, maar tijdens het afvallen met maaltijdvervanger wordt vaak wel aangeraden om supplementen te nemen. Eet ook voldoende fruit en groente als dat past binnen het afslankprogramma. Wie een gezond en gebalanceerd voedingspatroon heeft, zal overigens geen extra voedingssupplementen nodig hebben.

Toename van het gewicht

Toename van je gewicht na het afvallen wordt ook wel het jojo-effect genoemd. Mensen die vaker op dieet zijn geweest zullen daar alles vanaf weten. Het jojo-effect kan ontstaan als gevolg van het teruggevallen wordt op het oude voedingspatroon. Dit effect heeft geen positieve invloed op het lichaam, want het lichaam zal zich steeds aanpassen aan de hoeveelheid energie die het binnenkrijgt. Na het dieet zal het lichaam nog steeds een lagere verbranding kennen, zodat het gewicht weer snel zal toenemen. Wie vaak te maken heeft gehad met het jojo-effect kan zich machteloos gaan voelen en steeds strengere diëten gaan volgen. In ernstige situaties kan het zelfs een eetstoornis tot gevolg hebben. Je kunt het jojo-effect voorkomen door gelijkmatig af te vallen en je gewicht stabiel te houden. Het eetpatroon drastisch aanpassen en niet vasthouden aan de vroegere eetgewoonten kan het jojo-effect eveneens voorkomen.

Waardering:
Uw beoordeling: Geen (3 stemmen)
 • ANAMIA4EVER
  1 kg afgevallen
  Doel bereikt:
  7%
 • Aart
  5 kg afgevallen
  Doel bereikt:
  35%

Artikelen

Calorieën in melk, zuivel en toetjes

Calorieën in vlees

Sporten en afvallen

Sporten en afvallen

shakes en maaltijdvervangers

Gewicht verliezen met shakes en maaltijdvervangers

Gewichtsgrafiek