Login

Caps Lock On

Koolhydraten dieet

Veel mensen denken dat het afvallen vooral succes zal hebben als er minder calorieën worden ingenomen. Daarbij wordt echter over het hoofd gezien, dat niet alleen het aantal calorieën van invloed zal zijn op gewichtsverlies, maar ook andere voedingsstoffen daar effect op hebben. In dat kader zal hier het koolhydraten dieet worden toegelicht.

Kenmerken koolhydraten dieet

Koolhydraten maken een belangrijk bestanddeel uit van de dagelijkse voeding en ongeveer de helft van de energie komt voort uit koolhydraten. Koolhydraten zijn in allerlei voedingsmiddelen opgenomen, variërend van brood tot peulvruchten en van aardappelen tot granen. Bij het koolhydraten dieet worden de verschillende soorten koolhydraten onderscheiden, waarbij er sprake is van goede en van slechte koolhydraten ten aanzien van het gewichtsverlies. Overigens zijn er op het gebied van koolhydraten diëten verschillende varianten, die de koolhydraten als uitgangspunt hebben voor het dieet, maar net even andere adviezen en richtlijnen hebben.

Koolhydraat dieet in varianten

Een bekend voorbeeld van een koolhydraat dieet is het Atkins dieet, dat zich vooral richt op het nemen van voedingsmiddelen met weinig tot geen koolhydraten. Bij dit koolhydraat dieet mogen er onbeperkt eiwitten en vetten in de voedingsmiddelen aanwezig zijn. Een ander voorbeeld van een koolhydraat dieet is het G I Dieet, waarbij er een onderscheid gemaakt wordt tussen goede en slechte koolhydraten. Ook het South Beach dieet gaat daarvan uit. Het Montignac dieet sluit daar weer op aan met het verschil dat bij dit koolhydraten dieet geadviseerd wordt om de vetten en koolhydraten gescheiden in te nemen en dat kan natuurlijk lastig zijn.

Bovenstaande koolhydraten diëten zijn meer levensstijlen, dan een dieet dat voor een bepaalde tijd gevolgd dient te worden. Een ander specifiek koolhydraten dieet heeft betrekking op het herstellen van balans in het darmstelsel. Om een keuze te maken voor het volgen van een koolhydraten dieet wordt aangeraden om de uitgebreide informatie over de hierboven genoemde diëten door te nemen. Op die wijze wordt duidelijk wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen de diverse koolhydraat diëten en kan er een weloverwogen keuze gemaakt worden voor het volgen van een dieet.

Waardering:
Uw beoordeling: Geen (8 stemmen)

Reacties

Lid sinds 25 aug 2021
 • ANAMIA4EVER
  1 kg afgevallen
  Doel bereikt:
  7%
 • Aart
  5 kg afgevallen
  Doel bereikt:
  35%

Artikelen

Calorietabel, hoeveel calorieën zitten er in onze dagelijkse boodschappen?

Contact

Dieetproducten

Dieet producten

Eetstoornis

Gewichtsgrafiek