Glutenvrij dieet

Een glutenvrij dieet volgen om te kunnen afvallen is een vrije keuze, maar er zijn ook mensen die levenslang het eetpatroon moeten aanpassen. Dat is bijvoorbeeld het geval als je sprake hebt van coeliakie. Een dieet zonder gluten volgen om gewicht te verliezen, is een aantal jaren geleden voor het eerst in Amerika in de belangstelling kwam te staan. Je verliest er niet meteen kilo’s aan gewicht door, maar komt wel lekkerder in je vel te zitten.

waardering
Average: 4.5 (2 stemmen)

Effect van een glutenvrij dieet

Om uit te leggen wat de effecten zijn van een glutenvrij dieet is het eerst handig om duidelijk te maken wat gluten eigenlijk zijn. Gluten vormen een natuurlijk eiwit dat in bepaalde producten voorkomt, zoals tarwe, rogge, spelt en gerst. Deze producten kunnen ook als bestanddeel voorkomen in voedingsmiddelen, zoals brood, pizza, pasta, koek, taart en paneermeel. Ook in soepen of in sausjes kunnen gluten zijn verwerkt net als in ijs en in bier.

Mensen die aan coeliakie leiden krijgen bij het eten van producten met gluten last van een beschadiging aan het slijmvlies van de dunne darm die daardoor niet optimaal functioneert. De darmen kunnen herstellen en weer normaal functioneren als er een glutenvrij dieet wordt gevolgd. Personen zonder de diagnose kunnen overigens bij glutenvrij eten zich gezonder gaan voelen.

 

Afvallen met een glutenvrij dieet

Als je wilt afvallen met een glutenvrij dieet, dan is het de bedoeling om alle voedingsmiddelen waarin gluten zijn verwerkt te laten staan. Het is dan zeker aan te raden om je eerst te verdiepen in alle voedingsmiddelen waar gluten in verwerkt zijn. Dat zijn er nog al wat. Ga maar eens naar de supermarkt en bekijk de verpakkingen van de producten die je normaal zonder na te denken in je winkelwagentje legt. Er zijn overigens wel steeds meer producten die glutenvrij worden ontwikkeld, zodat wat dat betreft de keuze wel steeds ruimer wordt.


Bij het volgen van het dieet kun je de aandacht richten op het bereiden van maaltijden met verse producten en groenten. Aangezien granen, die je niet meer mag eten, veel waardevolle voedingsstoffen bevatten, kan aangeraden worden om dat tekort op een andere wijze aan te vullen. Granen bevatten namelijk vitamine B1, foliumzuur, ijzer en vezels. Je kunt dan voor andere voedingsmiddelen kiezen om dat gebrek te compenseren, zoals peulvruchten, noten, groente, aardappels en fruit.


Het afvallen met een glutenvrij dieet komt onder meer doordat je een ander voedingspatroon gaat aannemen. Je wordt meer bewust van voedingsproducten zonder gluten en dat noodzaakt al door zelf bijvoorbeeld een verse pastasaus te maken in plaats van uit een pakje te bereiden. Dat is natuurlijk gezonder en zeker als je daarbij gebruikmaakt van verse groenten. De gezondere levensstijl zorgt er vervolgens voor dat je gewicht kunt verliezen. Het glutenvrij dieet is lastig om te volgen en is niet het beste dieet dat wordt aangeraden om kilo’s aan gewicht kwijt te raken. Zeker als er sprake is van overgewicht, kan voor meer succes wellicht beter naar een ander type dieet worden uitgekeken.

Commentaar toevoegen

Advies van de consumentenbond

De consumentenbond doet onderzoek naar van alles en ook de dieten zijn onderzocht. Daarin zijn een aantal dieten als zeer positief beoordeeld, bijvoorbeeld het Weight Watchers dieet. In groepsverband of online met een online coach en de App om alles bij te houden, Weight Watchers zorgt voor een gedoseerde gewichtsafname op een gezonde manier. Geïnteresseerd? Via de volgende link schrijf je jezelf gratis in volg je Weight Watchers 1 maand gratis! Veel succes alvast.

No Avatar
Christel de haas (niet gecontroleerd) on
Anoniem - geen lid

Graag wil ik hier wel aan mee doen ,, ik heb vaker ww gedaan maar toen wist ik nog niet dat ik een tarwe intollerantie had en melk .

kunt u me benaderen over deze actie 

gr Christel de haas


Commentaar toevoegen

Laatste reacties

afbeelding van Janneke2017
Snap er niks van! Ben de laatste tijd vaak baantjes gaan trekken om meer te...
Zegt: Janneke2017
afbeelding van DogMa
Nou bij mij is het helemaal mis gegaan. Ik ga het natuurlijk nooit meer halen....
Zegt: DogMa
afbeelding van Ank
Ik blijf de avonden toch zo ontzettend moeilijk vinden! Het lukt me de hele dag...
Zegt: Ank
afbeelding van lily
-  
Zegt: lily

Gewichtsgrafiek

gewichtsgrafiekWil je afvallen dan moet je volhouden! Een grafiek over je eigen gewicht kan zeer stimulerend werken om je doel te bereiken. Met de grafiek als stimulans zal het afvallen makkelijker vol te houden zijn. Registreer je nu gratis, om je eigen grafiek te maken.

Samen afvallen is leuker

Afvallen is moeilijk maar samen met anderen is het vaak een stuk makkelijker. Wil je weten wie er nog meer de strijd met de kilo's zijn aangegaan? Kijk dan in ons forum of regsitreer jezelf gratis om mee te praten.