Login

Caps Lock On

Kooktips !!

S
Lid sinds 24 jun 2008
|
Streefgewicht: 0 Kg

Heeft u zelf een kooktips wat u graag wilt delen met anderen plaats ze in deze topic .

Lid sinds 12 mrt 2010
|
Streefgewicht: 0 Kg

gebruik in plaats van gehakt tartaar.

Lid sinds 24 jun 2008
|
Streefgewicht: 0 Kg

[img][
• Wanneer u bouillon, soep of jus een dag van tevoren maakt, kunt u voor gebruik het gestolde vet eraf scheppen.

• Een smakelijke jus zonder veel vet kan gemaakt worden door het braadvet aan te lengen met water of bouillon, eventueel licht gebonden met bloem, maïzena of allesbinder. Het meebakken van tomaat, ui, paprika of champignon geeft variatie aan de smaak.

• Er zijn diverse bereidingsmogelijkheden waarbij weinig of geen vet nodig is:
- (Roer)bakken kan uitstekend in een pan met antiaanbaklaag.
- Voor het bereiden van een vetarme maaltijd is de magnetron een uitkomst.
- Grilleren is een goede en vetarme bereidingsmethode voor vlees, vis, kip en dergelijke, pocheren (tegen de kook aan in (vis-)bouillon gaar maken) voor vis.
- Door vlees, vis of wild te bereiden in folie of braadzak in de oven behoudt het zijn eigen smaak zonder dat vet wordt toegevoegd.
- Ontvette jus, bouillon of halfvolle melk in plaats van margarine kan puree of stamppot lekker smeuïg maken.
- In plaats van boter of margarine kan halvarine gebruikt worden om aan groente of aardappelpuree toe te voegen.

• Vette producten in een recept zoals slagroom en zure room kunnen worden vervangen door minder vette producten zoals halfvolle koffiemelk, Umer of magere kwark.

• In plaats van volvette kaas kan 20+ of 30+ kaas worden gebruikt.

• In plaats van mayonaise kan slasaus met maximaal 10% olie worden gekozen, of de helft van de mayonaise vervangen door magere yoghurt of kwark.

• Fonduen gaat ook uitstekend in een geurige hete bouillon in plaats van olie of vet.

• Gebruik maximaal 15 gram olie of margarine per persoon voor de bereiding van de warme maaltijd. Dat is ongeveer 1 eetlepel per persoon.

• Denk ook eens aan andere technieken in de keuken: koken, stomen, grillen of bereiden in de magnetron.

• Zin in een sausje? Gebruik dan bijvoorbeeld barbecuesaus, tomatenketchup, curry, piccalilly, ketjap, salsa, mangochutney of slasaus.

• Verwijder het velletje van kip en snij het vetrandje van vlees na het bakken.

• Het bakken van gepaneerd vlees vraagt vaak vrij veel vet. Gebruik daarvoor een pan met een anti-aanbaklaag. Dan is er minder bakvet nodig.

• Kaas en noten zijn lekker als garnering. Helaas bevatten ze ook vrij veel vet. Rasp de kaas en schaaf de noten, dan zul je er veel minder van gebruiken.

• Roerbakken is een snelle en heerlijke manier om je eten klaar te maken. Maak de wok goed heet en gebruik een lekkere olie.

• Wikkel eens een stukje vlees of vis in aluminiumfolie, samen met wat groente of kruiden. Leg het in de oven of op de barbecue/img]