Login

Caps Lock On

Eet jezelf mooi, slank en gelukkig

Amber Alarda is de auteur van het boek Eet jezelf mooi, slank en gelukkig. De dieetmethode is erop gericht om voeding voor jezelf te laten werken, waardoor er meer energie vrijkomt en blijvend afvallen het resultaat zal zijn. Calorieën tellen is bij dit dieet niet nodig en er hoeven geen voedingsstoffen vermeden te worden. Iedereen kan zelf bepalen welke regels gevolgd worden.

Gezonde en energierijke voeding

Amber Albarda heeft een opleiding tot voedingscoach gevolgd en is onder meer in Engeland en in Nederland werkzaam. Daarvoor was zijn actief als adjunct-hoofdredactrice van het tijdschrift Miljonair. Verder heeft zij ook de Belgische variant van Miljonair Fair georganiseerd. Het doel van het dieet Eet jezelf mooi, slank en gelukkig is dat mensen die willen afvallen zich richten op het volgen van een dieet met gezonde en energierijke voeding. Het Food IQ is de term die daarvoor gebruikt wordt, waarbij natuurlijk en echt voedsel centraal staan. Het lichaam moet het voedsel herkennen, zoals dat aan een wortel direct herkend kan worden dat het een wortel is. Voorbewerkte producten in zakjes met poeders moeten in dat opzicht bijvoorbeeld vermeden worden. Er gelden geen strenge regels die iedereen moet opvolgen, want het Food IQ is een persoonlijke succesformule, waarbij drie verschillende fases tot het succes van blijvend afvallen moeten leiden.

3 fasen van het dieet

Door het opvolgen van de drie fasen van het dieet zal er sprake zijn van gewichtsverlicht. In de eerste fase wordt er alleen echt voedsel gegeten, zoals deze door de natuur wordt geleverd. De koolhydraten worden verkregen uit fruit en groente en brood en graanproducten worden tijdens deze fase vermeden. Fase twee heeft betrekking op de tien geboden die gelden ten aanzien van gezonde voeding, waarbij er onder meer weer complexe koolhydraten gegeten mogen worden, zoals zilvervliesrijst. • Eet zoveel mogelijk biologische producten • Vermijd geraffineerde koolhydraten en suiker • Eet vetten zonder vet te worden • Eet de helft • Eet geen tarwebrood • Eet na 18.00 uur geen zetmeelhoudende koolhydraten • Eet bij elke maaltijd eiwitten, maar geen melkproducten • Drink minder koffie, meer water en geen alcohol • Eet echt en onbewerkt voedsel • Zorg voor een goede nachtrust In de derde fase kunnen de regels ten aanzien van gezonde voeding gevolgd worden, wat erop neer komt dat het persoonlijke Food IQ gevolgd kan worden.

Voordelen en nadelen

Amber Albarda schrijft geen strenge regels voor bij het volgen van het dieet Eet jezelf mooi, slank en gelukkig en dat is een van de voordelen. De eigen kennis met betrekking tot het eten vormt namelijk de basis, maar dat kan uiteraard ook als een nadeel worden ervaren. Het dieet sluit aan bij de voedingsnormen en het voorgeschreven voedsel bevat voldoende mineralen en vitaminen, waarop alleen calcium als uitzondering telt. Er wordt vastgehouden aan de tachtig procent en twintig procent regel, waarbij tachtig procent het Food IQ wordt gevolgd en het resterende percentage ervan afgeweken kan worden. Een ander voordeel is dat de recepten eenvoudig te bereiden zijn en dat er tips worden gegeven over bewegen en een goede nachtrust. Iedereen kan zelf bepalen in hoeverre het Food IQ deel uit gaat maken van het persoonlijke leven. Een nadeel van het dieet is dat er tegenstrijdigheden in voorkomen. Een van de tien geboden luidt dat melkproducten tijdens de maaltijden moeten worden verboden, maar in een van de recepten is te lezen dat yoghurt onderdeel is van het voorbeelddagmenu. De auteur meldt dat mineraalwater uit flessen beter is dan water uit de kraan, maar dat is niet waar. Kraanwater voldoet aan strenge eisen en kan soms zelfs meer mineralen bevatten dan flessenwater. Een ander nadeel is dat er voor enkele recepten minder gangbare producten gebruikt moeten worden, die niet overal te verkrijgen zijn.

Gewichtsverlies

Indien de dieetmethode wordt gevolgd met een dagmenu dat rond de tweeduizend kcal bevat, dan wordt er geen garantie op gewichtsverlies geboden. De kans op gewichtsverlies wordt groter als het gebod ‘Eet de helft’ wordt gevolgd. De Food IQ methode kan zonder problemen lange tijd gevolgd worden, omdat er voldaan wordt aan de normen voor gezonde voeding.

Waardering:
Uw beoordeling: Geen (2 stemmen)
 • ANAMIA4EVER
  1 kg afgevallen
  Doel bereikt:
  7%
 • Aart
  5 kg afgevallen
  Doel bereikt:
  35%

Artikelen

Calorieën in melk, zuivel en toetjes

Calorieën in vlees

Sporten en afvallen

Sporten en afvallen

shakes en maaltijdvervangers

Gewicht verliezen met shakes en maaltijdvervangers

Gewichtsgrafiek