Login

Caps Lock On

In een week afvallen

Er zijn diëten waar schitterende resultaten beloofd worden en in een week een aantal kilo afvallen tot de mogelijkheden kan behoren. Het is echter altijd belangrijk om de lange termijn in de gaten te houden, want drie kilo verliezen in een week lijkt fantastisch, maar als dezelfde kilo’s er een aantal weken later weer aanzitten, dan is het dieet voor niets gevolgd. Het beste is om gelijkmatig af te vallen en rekening te houden met een halve kilo tot een kilo per week aan gewichtsverlies.

Gewichtverlies van een halve kilo in een week

Elk lichaam heeft energie nodig om voedsel te verteren en om het laten kunnen functioneren. De energie wordt door het lichaam uit voedingsmiddelen gehaald en er zal sprake zijn van een stabiel gewicht als er niet meer energie binnenkomt dan er verbruikt wordt. Het lichaam zal andere energiebronnen aanspreken als er te weinig energie binnenkomt en de reserves gaan gebruiken.

Er bevinden zich in het lichaam niet alleen vetreserves, maar ook eiwitreserves, die voor energie worden gebruikt. De reserves nemen af als het lichaam meer verbruikt dan er aan energie binnenkomt en in dat geval kun je langzaam een halve kilo tot een kilo per week afvallen. Voor een halve kilo per week afvallen, kun je beginnen met 500 kcal minder per dag te eten dan je normaal nodig hebt om op gewicht te blijven.

500 kcal minder eten

500 kcal minder eten per dag is een uitstekende manier om gelijkmatig gewicht te verliezen en daar zijn slechts enkele veranderingen in je eetpatroon voor nodig. Neem bijvoorbeeld de magere variant, zoals magere melk of magere yoghurt. Neem geen suiker of koffie meer in je thee en kies voor mager vlees of vis bij je maaltijd. In volkorenbrood bevinden zich minder calorieën dan in witbrood en als je wat kleinere porties neemt van de maaltijden, dan scheelt dat ook al snel een aantal calorieën. Met kleine aanpassingen kun je zonder het volgen van een streng dieet op een gelijkmatige manier gewicht verliezen.

Bewegen

Meer bewegen is altijd goed om gewichtsverlies te bereiken, waarbij het eetpatroon niet eens drastisch hoeft te worden gewijzigd. Het verbranden van energie heeft een positieve invloed op het verliezen van gewicht. Wie bijvoorbeeld 80 kilo weegt en een half uur in het bos gaat wandelen, verliest daarmee 300 kcal. In het geval van een half uur rustig fietsen worden 160 kcal verbrand. De calorieverbranding is van het gewicht afhankelijk. Bij beweging ga je vet verliezen en worden de spieren sterken. Aangezien spieren meer wegen dan vet kan bij intensief gaan sporten het afvallen in het begin wat tegenvallen, maar merk je al snel aan je kleding dat je strakker in je vel zit.

Lichamelijk proces bij afvallen in een week

Snel afvallen in een week is op zich niet moeilijk, maar het wel het gewicht blijven daarna. Je lichaam zal zich namelijk beschermen tegen de gevolgen van een crash dieet, waarbij je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Je lichaam zal dan namelijk energie vasthouden en in de spaarstand gaan staan. De eigen reserves worden op deze wijze beschermd en het gewichtsverlies kan beperkt zijn.

De spaarstand is bedoeld om de vetreserves van het lichaam te beschermen. Wie gedurende een periode te weinig voedsel eet, zal te maken krijgen met een hogere verbranding van eiwitten die afkomstig zijn van de spieren. De massa van het spierweefsel zal in dat geval afnemen.Breekt het lichaam spieren af, dan kan het lichaam toe met minder energie, maar afvallen, wordt juist bereikt als de verbranding van vet in het lichaam op gang komt. Spierweefsel verliezen zal dan juist een onbedoeld effect creëren. Daarom is het ook van belang om gelijkmatig af te vallen en geen crash dieet te volgen.

Weer naar je oude gewicht

Veel mensen die afvallen krijgen te maken met een terugval naar het oude gewicht. Je lichaam wil graag in evenwicht blijven en wie snel afvalt in korte tijd verstoort als het ware de balans in het lichaam. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat er extra hormonen aangemaakt kunnen worden, waardoor de eetlust gestimuleerd wordt. Na het volgen van een streng dieet kan het lichaam na een jaar zelfs nog om extra voedsel blijven vragen en dat verklaart vaak ook het welbekende jojo-effect. Bovendien willen de vetcellen het verloren vet weer terughalen. Zorg er dus voor dat je langzaam afvalt om niet terug te vallen naar je oude gewicht.

Waardering:
Uw beoordeling: Geen (2 stemmen)
 • dikke erik
  19 kg afgevallen
  Doel bereikt:
  79%
 • Mirria
  5 kg afgevallen
  Doel bereikt:
  235%
 • Maria Gorter
  0 kg afgevallen
  Doel bereikt:
  2%
 • Dirk hoorelbeke
  9 kg afgevallen
  Doel bereikt:
  109%

Artikelen

3 fasen ZSP Afslankprogramma

Afvallen met garantie, waar wordt dat gegeven?

Vier sleutels tot succes, ZelfSlank Plan

Menu en recepten bij het Zelfslank Plan

Gewichtsgrafiek