Login

Caps Lock On

Dikker worden bij ondergewicht

Er zijn mensen die ondergewicht hebben en zichzelf te mager vinden. Deze mensen willen graag dikker worden en doen daar alles aan. Mensen die willen afvallen omdat ze te dik zijn kunnen daar jaloers naar kijken, want voor hen is het niet mogelijk om alles te eten wat ze maar willen. Het is alleen vaak lastiger voor mensen met ondergewicht om aan te komen dan voor mensen met overgewicht om af te vallen. Een te laag gewicht is net als overgewicht niet gezond. Wie te dun is kan proberen om op een verantwoorde en gezonde manier aan te komen, waarbij er dus niet naar chips, gebak en vette snacks gegrepen moet worden.

Wanneer is er sprake van ondergewicht?

Dunner zijn dan de gemiddelde mens is geen probleem, maar als er sprake is van ondergewicht dan kan dat wel gevolgen hebben voor de gezondheid. Er is sprake van ondergewicht als het BMI lager is dan 18.5. De levensstijl kan overigens een rol spelen bij het ontstaan van een te laag gewicht. Ook kunnen senioren die hun voedsel niet meer goed kunnen kauwen of doorslikken problemen met hun gewicht krijgen. Wie geen tijd neemt om te ontbijten en weinig aandacht besteed aan het nemen van een lunch of diner of in een stresssituatie verkeert, kan met gewichtsverlies te maken krijgen. Er zijn echter ook mensen met een gezonde levensstijl die een normaal eetpatroon hebben en toch met een ondergewicht te maken hebben. Een extreme vorm van ondergewicht kan zich ook uiten via een eetstoornis, zoals anorexia.

Gevolgen van ondergewicht

Een van de gevolgen van ondergewicht is dat het risico’s voor de gezondheid kan hebben, zoals een slechtere conditie en minder energie. Dat zorgt weer voor een vergroot risico op ziekten omdat de weerstand minder wordt. Bij ondergewicht in combinatie met een tekort aan voedingsstoffen zijn de gevolgen groter, want dan kan er bloedarmoede ontstaan door een gebrek aan ijzer. Ook botontkalking kan dan optreden.

Geremde eetlust door medicijnen

Er zijn medicijnen die bijwerkingen hebben en de eetlust remmen, waardoor er sprake is van gewichtsverlies. Er zijn diverse medicijnen die bijvoorbeeld bijwerkingen hebben als misselijkheid, braken, diarree, buikpijn of verstopping. Indien plasmiddelen worden gebruikt kan dat tot een verhoogde uitscheiding van mineralen leiden. Bij het gebruik van laxeermiddelen wordt de opname van calcium geremd net als die van vet oplosbare vitaminen. Slaapmiddelen kunnen leiden tot het bevorderen van de eetlust net als antidepressiva, maar als er sprake is van overdosering wordt de eetlust weer verminderd. Gebak, chocolade en chips Wie in gewicht wil aankomen, zal vaak naar vette en ongezonde voedingsmiddelen grijpen om maar zo snel mogelijk dikker te worden. Dat is echter niet bevorderlijk voor de gezondheid. Het is ook voor het aankomen in gewicht belangrijk om een gezond eetpatroon aan te houden en drie maaltijden per dag te eten met daarbij tussendoortjes die gezond zijn, maar wel veel calorieën bevatten. Noten, vruchten, vijgen en boterhammen kunnen als tussendoortje worden gegeten. Het is wel belangrijk om voor variatie te zorgen en als het aankomen in gewicht niet lukt, kan het verstandig zijn een diëtiste in te schakelen.

Je eetlust vergroten

Je kunt je eetlust vergroten door zes keer op een dag te eten, waarbij je op moet letten dat de tussendoortjes en de maaltijden niet te zwaar en te vet zijn. Vet voedsel zal namelijk eerder de eetlust remmen dan vergroten en het is juist belangrijk om elke paar uur wat te eten. Voedselproducten met een frisse en zure smaak kunnen de eetlust vergroten. Drink bijvoorbeeld eens een glas vruchtensap of tomatensap en neem fruit. Wie een glas alcohol of kopje bouillon neemt voor de maaltijd, kan net even wat meer trek krijgen. Natuurlijk is het ook aan te raden om gevarieerd te eten en om momenten van rust en ontspanning te zoeken naast dat je uiteraard ook in beweging blijft. Zorg dat je altijd voldoende boodschappen in huis haalt, zodat je voldoende eten tot je beschikking hebt. Je kunt een diëtist (bekijk ook eens het diëtistendieet) inschakelen als het je zelf niet lukt om aan te komen in gewicht.

Tips voor lekkere trek

Neem een beschuitje of een cracker en beleg dat met fruit, zoals plakjes banaan of tomaat of ander gezond beleg naar keuze. Een tosti met ham en kaas gecombineerd met ananas komt vaak helemaal tegemoet aan de wensen voor lekkere trek. Andere tips voor lekkere trek zijn bijvoorbeeld het nemen van een mueslibol met kaas, biscuitjes of een glas yoghurtdrank. Een bakje met vla of yoghurt is ook een prima idee, waarbij je fruit naar keuze er door kunt doen. Verder kun je de lekkere trek stillen door een kopje kruidige soep te nemen in combinatie met een pistoletje.

Waardering:
Nog geen stemmen
 • chelleke
  23 kg afgevallen
  Doel bereikt:
  143%
  Dieet:
 • Eric36
  2 kg afgevallen
  Doel bereikt:
  9%
 • cee1981
  9 kg afgevallen
  Doel bereikt:
  40%
 • dientje
  1 kg afgevallen
  Doel bereikt:
  5%
 • cjb1983
  10 kg afgevallen
  Doel bereikt:
  40%

Artikelen

Zoetstoffen

De beste diëten van 2019

Broodbeleg

Calorieën in Broodbeleg

Menu en recepten bij het Zelfslank Plan

Gewichtsgrafiek