Ingredientenlijst

In bruine suiker zit evenveel zoetstof

Zoetstoffen mogen uitsluiten onder bepaalde voorwaarden worden gebruikt. Zo moet bij de benaming van zoetstoffen vermeld worden op welke basis de zoetstof is samengesteld. Ook mogen zoetstoffen alleen in een aantal levensmiddelen worden gebruikt en als er polyolen of aspartaam in de zoetstof is verwerkt, dan geldt dat er een extra vermelding moet komen. Bij polyolen moet bijvoorbeeld worden vermeld dat overmatig gebruik een laxerend effect tot gevolg kan hebben en bij aspaartaam dient vermeld te worden dat de zoetstof een bron van fenylananine bevat. Dat betreft een aminozuur dat door mensen met stofwisselingsziekte PKU niet kan worden verdragen.

Lees verder
In sinaasappels zitten veel vitaminen

In totaal zijn er dertien verschillende vitaminen en mineralen die onder meer nodig zijn voor een optimale stofwisseling. Bij het eten van gezonde en gevarieerde voeding krijgt het lichaam de benodigde hoeveelheid vitaminen en mineralen binnen. Er zijn groepen mensen, zoals kinderen en senioren die extra vitaminen nodig hebben.

Lees verder
In zout zit veel natrium

Natrium is de term die gebruikt wordt om aan te duiden hoeveel zout er in het product is verwerkt. Elke dag heeft het lichaam gemiddeld 400 mg natrium nodig dat vergeleken kan worden met 1 gram zout. De gemiddelde Nederlander eet meer zout dan nodig is, want de gemiddelde inname van zout op een dag ligt op 9 gram zout en dat is gelijk aan 3.600 mg natrium. Dat komt onder meer doordat er aan veel producten voor de smaak extra zout wordt toegevoegd. Een te grote consumptie van zout kan tot een hoge bloeddruk leiden.

Lees verder
aardappels hebben veel koolhydraten

Koolhydraten dienen als energiebron voor het lichaam en als er meer koolhydraten worden ingenomen dan er verbruikt worden, dan zal de rest in lichaamsvet worden omgezet. Er wordt geadviseerd dat een vrouw ongeveer 200 gram koolhydraten per dag moet eten en voor de man ligt de hoeveelheid op 250 gram per dag. Er kan overigens een onderscheid gemaakt worden tussen verschillende typen koolhydraten.

Suikers als glucose, lactose en galactose.Polyolen als sorbitol en xylitol die als zoetstoffen calorieën bevatten.Voedingsvezels behoren tot de categorie koolhydraten, maar worden apart vermeld op etiketten van voedselproducten.Zetmeel wordt langzaam door het lichaam opgenomen en komt voor in rijst, pasta, brood en aardappelen. Lees verder

Er zijn goede vetten en foute vetten. Onverzadigde vetten kunnen bijvoorbeeld als goede vetten worden beschouwd. Deze vetten komen onder meer voor in plantaardige producten, zoals in olijfolie. Vette vis bevat ook veel onverzadigd vet. Slechte vetten zijn verzadigde vetten, zoals in volle melk en gebak is te vinden. Deze vetten zijn niet goed voor de gezondheid vanwege de stijging van het cholesterolgehalte in het bloed. Dat kan leiden tot een vetlaagje op de vaatwanden met het gevaar van dichtslibben, wat de kans op een infarct weer vergroot. Onverzadigd vet is juist goed voor het cholesterolgehalte in het bloed.

Lees verder
geurstoffen

Geur- en smaakstoffen geven extra smaak en extra geur aan het product en worden ook wel aroma’s genoemd. Geur- en smaakstoffen zijn niet voorzien van een E-nummer.

Lees verder
eiwitten

Eiwitten dienen als bouwstoffen voor onder meer de botten en de huid van het lichaam en bieden daarnaast bescherming tegen ziekte. Het lichaam bestaat voor een groot deel uit eiwitten, die in voedselproducten als kaas, eieren en vlees voorkomen. Gemiddeld hebben vrouwen 50 gram aan eiwitten per dag nodig en voor de mannen is de gemiddelde hoeveelheid vastgesteld op 60 gram eiwitten per dag. Het lichaam gebruikt niet al het eiwit als bouwstof en het overtollige wordt dan ook omgezet in lichaamsvet.

Lees verder

Cholesterol kan omschreven worden als een vetachtige stof. Deze stof heeft het lichaam nodig voor het zenuwstelsel en voor de opbouw van celwanden net als dat de stof nodig is voor de gal en hormonen. Het lichaam maakt zelf cholesterol aan en verder komt het binnen via plantaardige en dierlijke voedselproducten.

Lees verder

De energie in voeding wordt op verschillende manieren weergegeven, zoals in calorieën en in kilojoules. Op veel voedingsproducten in de supermarkt staat op de verpakking de hoeveelheid calorieën en kilojoules vermeld per portie, eenheid of per 100 gram. Al het voedsel heeft een bepaalde hoeveelheid calorieën. Overigens staat 1 kilocalorie gelijk aan 4,2 kilojoule. De hoeveelheid energie die het lichaam nodig heeft is van verschillende aspecten afhankelijk. Mannen hebben doorgaans meer calorieën op een dag nodig dan vrouwen en mensen die veel sporten hebben in verhouding ook meer calorieën nodig dan iemand die de hele dag op kantoor zit en weinig tot niet beweegt. Mannen hebben per dag een hoeveelheid energie van gemiddeld 2.500 kcal nodig en voor vrouwen geldt een gemiddelde hoeveelheid energie van 2.000 kcal per dag

Lees verder

Laatste reacties

afbeelding van Ank
Ik blijf de avonden toch zo ontzettend moeilijk vinden! Het lukt me de hele dag...
Zegt: Ank
afbeelding van lily
-  
Zegt: lily
afbeelding van Belle-libelle
Bommer! Maar met frisse moed gaan zwemmen vanochtend

Gewichtsgrafiek

gewichtsgrafiekWil je afvallen dan moet je volhouden! Een grafiek over je eigen gewicht kan zeer stimulerend werken om je doel te bereiken. Met de grafiek als stimulans zal het afvallen makkelijker vol te houden zijn. Registreer je nu gratis, om je eigen grafiek te maken.

Samen afvallen is leuker

Afvallen is moeilijk maar samen met anderen is het vaak een stuk makkelijker. Wil je weten wie er nog meer de strijd met de kilo's zijn aangegaan? Kijk dan in ons forum of regsitreer jezelf gratis om mee te praten.