Afvallen op maat

Tatjana van Strien heeft het boek met de titel Afvallen op Maat geschreven en heeft eerder onderzoek naar eetgedrag en overgewicht bij jongvolwassenen gedaan, waarmee zij is gepromoveerd. De auteur is aan de Radboud Universiteit Nijmegen werkzaam als docent en heeft ook de Nederlandse Vragenlijst voor Eetgedrag samengesteld. Deze lijst wordt over de hele wereld gebruikt en er is een speciale versie beschikbaar die op kinderen is gericht.

waardering
Average: 3.3 (3 stemmen)

Leidraad voor gewichtsverlies

De methode Afvallen op Maat schrijft geen dieet of weekmenu voor, want het boek kan vooral gebruikt worden als leidraad voor gewichtsverlies en het vasthouden van het streefgewicht. Bij het volgen van de richtlijnen kan er rekening worden gehouden met een verlies van gewicht tussen de tien tot twintig kilo en hoeft het jojoën daarna geen deel meer uit te maken van het leven. De methode is erop gericht om inzicht te bieden in het persoonlijke eetgedrag en biedt een leidraad tot verandering. Ook indien er sprake is van een beperkt verlies van gewicht, kan dit boek er aan bijdragen dat mensen zich beter voelen. Er worden in het boek Afvallen op Maat ook adviezen verstrekt met betrekking tot kinderen die met overgewicht te kampen hebben.

Gezondheid of schoonheidsbeeld?

De auteur beschrijft in het boek dat het excessief volgen van een dieet tot anorexia nervosa kan leiden of tot boulimia en binge eating. Het is aan een ieder om zich af te vragen wat het doel van het afvallen is, gaat het om het schoonheidsideaal of wil men gezond gaan leven? In het boek wordt beschreven dat een groot aantal diëten bijzonder extreem zijn doordat een gezond principe te ver wordt doorgevoerd. Het eetgedrag heeft een grote invloed op het succes van het afvallen. Er wordt dan ook een onderscheid gemaakt tussen externe gevoelige eters en emotionele eters.

Bewustwording in drie stappen

De lezers van het boek Afvallen op Maat krijgen twee zelftesten voorgeschoteld, waardoor inzicht wordt verkregen in de persoonlijke situatie. De ene zelftest bestaat uit vragen over het eetgedrag en de andere biedt vragen om de mate van gevoelsblindheid vast te stellen. Daarna wordt er het advies gegeven om een dagboek bij te houden met betrekking tot het eten, zodat het eetpatroon duidelijk wordt. De derde stap bestaat uit het nogmaals uitvoeren van de twee zelftesten. De scores kunnen als een diagnose worden gebruikt en op basis daarvan kan bepaald worden of gedragstherapie of een vermageringsmethode de beste oplossing is.

Voordelen en nadelen

De methode Afvallen op Maat biedt voordelen en nadelen. In de eerste plaats richt het boek zich op het achterhalen van de oorzaak van het overgewicht met als voordeel dat zelftesten daarin inzicht kunnen bieden. Ook wordt er een oplossing geboden voor zowel emotionele eters als externe eters en is de informatie op wetenschappelijke kennis gebaseerd. Het nadeel van het boek is dat er weinig geboden wordt voor mensen die geen externe eter en geen emotionele eter zijn. Het belangrijkste wat het boek te bieden heeft is inzicht in het eigen eetgedrag en de wijze waarop daar verandering in aangebracht kan worden. Het boek biedt bovendien achtergrondinformatie over de gevaren van streng lijnen en het ontstaan van overgewicht.

 

Commentaar toevoegen

Advies van de consumentenbond

De consumentenbond doet onderzoek naar van alles en ook de dieten zijn onderzocht. Daarin zijn een aantal dieten als zeer positief beoordeeld, bijvoorbeeld het Weight Watchers dieet. In groepsverband of online met een online coach en de App om alles bij te houden, Weight Watchers zorgt voor een gedoseerde gewichtsafname op een gezonde manier. Geïnteresseerd? Via de volgende link schrijf je jezelf gratis in volg je Weight Watchers 1 maand gratis! Veel succes alvast.

No Avatar
SuzanneK (niet gecontroleerd) on
Anoniem - geen lid

Eindelijk eens uitleg waarom je altijd weer terug komt op het gewicht waar je begon (of erger) en hoe dit deze keer te voorkomen. Duidelijk en herkenbaar omschreven. Geen voedingsvoorschriften of raar dieet, maar uitleg waarom je eet. Als je dat eenmaal door hebt, is het veel makkelijker om dat koekje niet te nemen.


Commentaar toevoegen

Laatste reacties

afbeelding van Janneke2017
Snap er niks van! Ben de laatste tijd vaak baantjes gaan trekken om meer te...
Zegt: Janneke2017
afbeelding van DogMa
Nou bij mij is het helemaal mis gegaan. Ik ga het natuurlijk nooit meer halen....
Zegt: DogMa
afbeelding van Ank
Ik blijf de avonden toch zo ontzettend moeilijk vinden! Het lukt me de hele dag...
Zegt: Ank
afbeelding van lily
-  
Zegt: lily

Gewichtsgrafiek

gewichtsgrafiekWil je afvallen dan moet je volhouden! Een grafiek over je eigen gewicht kan zeer stimulerend werken om je doel te bereiken. Met de grafiek als stimulans zal het afvallen makkelijker vol te houden zijn. Registreer je nu gratis, om je eigen grafiek te maken.

Samen afvallen is leuker

Afvallen is moeilijk maar samen met anderen is het vaak een stuk makkelijker. Wil je weten wie er nog meer de strijd met de kilo's zijn aangegaan? Kijk dan in ons forum of regsitreer jezelf gratis om mee te praten.