Login

Caps Lock On

Dash dieet, eet minder vlees maar meer granen

Het Dash dieet wordt om meerdere redenen aangeprezen. Afvallen is natuurlijk mogelijk met dit afslankdieet, maar er is nog een ander positief effect. Je bloeddruk zal namelijk bij het volgen van het dieetschema dalen. Je kunt het dieet dan ook om verschillende redenen volgen, bijvoorbeeld om gewicht te verliezen of doordat je nu een hoge bloeddruk hebt, die je wilt verlagen. Er zijn nog meer positieve effecten mogelijk, want het de kans op hart- en vaatziekten wordt er ook mee verkleind. Overigens staat de afkorting voor Dietary Approaches to Stop Hypertension.

Afvallen met het Dash dieet

Afvallen door het volgen van het Dash dieet is een kwestie van het aanpassen van het voedingspatroon. Bij dit afslankdieet wordt de nadruk gelegd op de inname van producten uit bepaalde voedselcategorieën, waarbij er minder vlees wordt geconsumeerd. Er zijn een aantal producten die centraal staan in het dieet dat in de Verenigde Staten is ontwikkeld om de bloeddruk te verlagen door middel van gezonder te gaan eten. Graanproducten vormen een belangrijk onderdeel van het dieet schema net als fruit, groente, zaden, noten en peulvruchten. Vlees wordt minder gegeten, maar er is geen sprake van een volledig vegetarisch dieet. Het eten van rood vlees is in ieder geval niet toegestaan.

Er wordt aangeraden om dagelijks minimaal zes porties granen te nemen en dan het liefst producten met volle granen. Met een portie wordt bijvoorbeeld een sneetje granenbrood bedoeld, maar ook een kopje volkorenrijst of volkorenpasta telt als een portie. Tegenover drie sneden brood wordt aangeraden om vijfhonderd gram gekookte granen te eten op een dag.

Een aantal producten wordt afgeraden, zoals de voedingsmiddelen die suiker of glucose-fructosestroop bevatten. Dat komt onder meer voor in frisdrank. Afvallen met het Dash dieet is eigenlijk een bijkomstigheid, want het dieet werd ontwikkeld om op een verantwoorde manier de bloeddruk te verlagen. Nu komt het vaak voor dat mensen met obesitas ook aan een hoge bloeddruk leiden. Voor deze personen heeft het dieet dan ook een dubbel positief effect. Indien het dieetschema een aantal weken wordt gevolgd, dan merk je dat niet alleen je bloeddruk lager is geworden, maar ook dat je een aantal kilo’s kwijt bent.

Voor wie is het Dash dieet geschikt?

Er zijn meerdere doelgroepen voor wie het Dash dieet geschikt is. Het dieet wordt bijvoorbeeld door het ministerie van gezondheid in Amerika aangeraden aan mensen die diabetes hebben, maar ook aan personen die kampen met chronische nierproblemen. Mensen met een hoge bloeddruk al dan niet in combinatie met obesitas hebben eveneens baat bij het volgen van dit dieet net als dat het voedingspatroon wordt aangeraden aan senioren.

De aanbeveling komt onder meer voort uit een onderzoek dat is uitgevoerd en waar vierhonderd personen aan deel hebben genomen. Daaruit is voorgekomen dat de deelnemers die was opgedragen het Dash dieet te volgen na twee weken een lagere bloeddruk hadden. Ook de cholesterolwaarden lieten daarbij een daling zien. Wie tot een van de genoemde doelgroepen behoort, kan het Dash dieet volgen en binnen een paar weken al resultaat merken.

Waardering:
Uw beoordeling: Geen (22 stemmen)

Reacties

Lid sinds 25 aug 2021

You would like to follow the DASH food plan but don't know how? There are so many menus online that you prepare. But before you do this diet plan, I suggested to ask your doctor first if is good for you or not.  Other than eating healthy food, I also suggested to play games to rid your stress.  I really wanted you to play this Swamp Attack as one of the best defense games you can play for free. Another one is sims freeplay on pc.

 • jovado
  7 kg afgevallen
  Doel bereikt:
  165%
 • chelleke
  6 kg afgevallen
  Doel bereikt:
  37%
  Dieet:
 • Rudy
  8 kg afgevallen
  Doel bereikt:
  23%
 • Spiegeltje
  5 kg afgevallen
  Doel bereikt:
  41%

Artikelen

Natrium

Calorieen in vis

Aardappelen

Calorieën in aardappelen, pasta en rijst

Calorieën

Gewichtsgrafiek